- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Concert-eveniment la Filarmonica de Stat Sibiu
Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va prezenta publicului, mâine, 4 aprilie, ”Simfonia a 4-a” de George Enescu – eveniment ce prefațează participarea ansamblului în această toamnă în prestigiosul Festival Internațional ”George Enescu”.
La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Lupeș, același dirijor cu care orchestra va susține și concertul de la București. Programul evenimentului de joi mai cuprinde și ”Concertul pentru vioară și orchestra nr.7” de W. A. Mozart, interpretat la vioară de către Daniel Podlovschi. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.
Cristian Lupeș, directorul artistic și dirijorul Bucharest Festival Orchestra, este considerat cel mai nonconformist dirijor român al momentului, cu o ascensiune surprinzătoare și atipică, fascinând prin ineditul interpretărilor personale și prin concepte de spectacol neconvenționale. Personalitatea dirijorală ”puternică și fermecătoare” (Cristian Mandeal), ”hotărâtă și enclitică” (Liviu Dănceanu) provoacă admirație sau controverse, datorită spiritului artistic contemporan. ”De acum doi ani, ne pregătim pentru septembrie 2019, știind că va fi un concert cu un repertoriu mai puțin uzual mai ales pentru orchestra din Sibiu. Așadar, acum doi ani am „tras toate sforile” ca printr-un efort comun, să aduc orchestra la Bucuresti în Piața Festivalului Enescu, organizată de Arcub în mod tradițional. Am cântat împreună lucrări de Liviu Dănceanu, W.A. Mozart si în final Antonin Dvorak, simfonia a 9-a „Din lumea nouă”, cu care am avut un mare succes. Tocmai acest succes m-a ajutat să pot face o propunere concretă și pentru anul acesta” a declarat dirijorul Cristian Lupeș.
Programul mai cuprinde și ”Concertul pentru vioară și orchestra nr.7” de W. A. Mozart, interpretat de violonistul Daniel Podlovschi alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu. Daniel Podlovschi s-a născut la Iași, la 20 februarie 1939. A început studiul viorii la șase ani cu tatăl său, Rudolf Podlovschi, profesor de vioară și violonist la Filarmonica din Iași. Progresele lui au fost atât de rapide, încât au condus la debutul său solistic la vârsta de 7 ani cu „Concertul în la minor” de Vivaldi, pe scena Teatrului Național din Iași. Daniel Podlovschi a obținut distincții la Concursurile Internaționale „George Enescu” (București, 1958) și „Ceaikovski” (Moscova) și a făcut studii postuniversitare la Moscova cu Iuri Iankelevici. În 1969, cu recomandarea lui Isaac Stern, a obținut o bursă la Juilliard Shool of Music din New York, la clasa legendarului pedagog american Ivan Galamian. În SUA a urmat și clasa de măiestrie a lui Itzhak Perlman (la Detroit). Daniel Podlovschi a cântat cu toate orchestrele din țară, a înregistrat pentru radio, televiziune și Electrecord. Ca solist sau în formații camerale a efectuat turnee în Austria, Bulgaria, Egipt, Finlanda, Marea Britanie, Maroc, Norvegia, Franța, Grecia, Germania, Iran, Iugoslavia, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Suedia, Spania, SUA, Ungaria și fosta URSS, pretutindeni fiind apreciat de public și de presa de specialitate. Cântă în formații de trio și cvartet de coarde (în 1963 a fondat Cvartetul MUZICA). Este în continuare solist la Filarmonica din Iași și profesor titular la Academia de Muzică din București. Daniel Podlovschi este un virtuoz al viorii în cel mai înalt și mai adânc sens al cuvântului; sunetul său este amplu, generos, tehnica perfect pusă la punct.
Biletele pentru acest eveniment pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, Str. Cetăţii nr.3-5), între orele 10,00-12,00 și 13,00-16,00. Prețul unui bilet este de 20, 30 și 40 de lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenți și pensionari.